sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Femeia Valentinei Vidrascu

 Nu am asteptat multe de la Valentina Vidrascu. E greseala mea si a oricarui moldovean sa nu aiba mari asteptari de la compatriotii nostri. Fiindca noi nu putem sa ne alegem un pacatos de presedinte,care moda,tendinte? Care frumos,prezervarea valorilor nationale,mindrie de neam si cultura? Si am gresit,in orbirea mea frumoasa. Lipsa unui presedinte nu ne-a determinat,niciodata,ca pe un popor fara verticalitate,fara cultura. Anume in asa momente inteleg ca ar trebui sa ne axam pe altceva,sa uitam de murdaria asta de politica,fiindca asa politica murdara pot duce doar moldovenii,ei se complac in replicile lor murdare,pe care le azvirl in presa si in noi cu atita patos,de parca-s fetele din Cimislia,care se bat dupa scoala de la Andrusa. Si ne transforma si pe noi in ele,in fetele vulgare si proaste de la Cimislia (a se citi ca un cliseu,nu ca adresare directa catre locuitorii Cimisliei).. Murdarie de jur imprejur,toti injura,nimeni n-are bani de comunale,toti iau credite enorme pentru nunti ca-n povesti la Miadora,si striga la alianta ca-s saraci,inghitind ultima imbucatura de cascaval invelit in proschiutto..(proshuta).
  Si iata ieri am tras o gura de aer poraspat,inmiresmat cu tei si iasomie. Aer de care n+am mirosit...de cind am fost la nenea Valeriu la pensiune. Ma asteptam la o serata glomuroasa,mondena,stiam aproximativ cine urma sa vina,asa ca mi-am pus in cap sa nu-mi pese in ce merg imbracata. Blugii mei de culoarea mustarului erau oe mine de pe la masa,si chiar nu m-am schimbat. Ma cam everase comentariul uneia : " in ce-o sa mergi imbracata? -fix asa cum sunt acuma. - mmm......" 
  Intram in sala,cea mai de sarbatoare si cea mai impresionanta,sampanie cu niste prajiturele pe masa,parfum primprejur,si o gramada de luciu de buze. Besinica glamuroasa,mi-am zis eu. Rodicuta,asa si am stiut. In sala,toti se uita la toti,presa se uita la unii,ii asteapta pe cei ce intirzie,fetele de la Berlizzo se uita numai la cine reusesc,Otilia se uita cu disperare la scaunele lipsa,chelnerul se uita cu oftica la Otilia,Gabi se uita cu nerv la unele,rozind cite o unghiuta,Valentina se uita la sala,cu nerabdare,Valentina de la lucru se uita la Olga,care o fotografiaza. Eu ma uitam la toti acesti oameni si ma gindeam ca,din toata lumea din sala,eu n-am ocupatie pre-defilatorie. Ce se face,de regula,inainte de o defilare? Este vreun anumit scenariu de activitati?... ca nu stiu....
Se sting luminile,se aseaza lumea,muzica.....Maria Ciobanu. Cine putea sa acompanieze mai frumos oare aceasta colectie,decit Maria Ciobanu?..Triluri,viori... Si ies modelele. Senzatia mea de mini-soc m-a tinut cam vreo 3 minute bune. Am vazut lucruri uimitoare,lucruri noi pentru creatia Valentinei Vidrascu,linii mai dure,mai taioase,mai indraznete pentru creatia ei,bazata pe portul national. Catifea,fetru,lina..combinate cu matase,shifon,in.. Ieseau fetele una cite una,iar eu cascam gura. atita eleganta,finete,puritate..Iar coletzia "Ileana Cosinzeana de lux" a fost o combinatie indrazneatza de elemente aristocratice frantuzesti cu linii clasice ale portului national. Iar muzica...opera simfonica,interpretare a vestitei "Ciocirlia". 
  Nu sunt expert in fashion,nu sunt interesata de tendinte,dar am inteles mesajul: frumosul,poate fi pastrat,cultivat,adaptat si aruncat in suflete fara mari complicatii. Frumosul este in fiecare din noi,mocneste si tace. Foarte bine ca acest frumos a hotarit sa izbucneasca in creatia acestei frumoase doamne.. Am avut o seara-revelatie,in care a domnit albul pur,florile roshii,tivurile crosetate,iar eu...eu am oftat a bine.


Pozele le-am furat de la Dumitru Doru,sper sa nu se supere,dar ale lui erau cele mai bune.. Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu