miercuri, 21 august 2013

Postulatele unei vacanțe

   Pe cât de tare poți să vrei în vacanță, pe atât de multe piedici îți vor sta în cale.


   Când totuși ajungi, îți vine să pupi orice perete și fir de nisip.


   E foarte greu să încerci să miroși marea toată dintr-o dată. Te îneci. Nu de miros greu, ci de prea mult miros frumos. E prea mult aer curat dintr-o dată.


   Prima zi, în care trebuie să apari cu piele albă ca de pui broiler pe o plajă plină de mulatri, e strașnică și plină de inhibiții. Te simți absolut extraterestru. În genere, dezbrăcatul frumos nu se dă tuturor.


   Berea, absolut toată, e gustoasă la mare. Aceasta e o băutură de savurat în soare, pe nisip, cu un pește afumat. Miraculoasă licoare, zic eu.


   Părinții în vacanță se transformă, neobservat, în copii. Sunt mai alintați un pic. De la dorința de a se odihni la suta de procente s-o fi luat poate...


   Terapie intensivă de curățare: ceasul băgat adînc în buzunarul de la valiză, laptop-ul luat numai pentru filme, fără acces la internet, telefon deconectat. Trăiești după soare, râzi de la glume spuse de cineva real, nu citite pe facebook, mănînci un harbuz cât casa fără să vrei măcar cît de puțin să-l pui pe instagram și te bucuri că ești așa cum trebuie să fii. Real.


   Se întîmplă cîteva lucruri stranii. Unul ar fi să îți fie atât de dor de unii oameni rămași acasă, că îi visezi frumos noaptea următoare și asta îți pare ca o scrisoare primită din cosmos.
  Sau altul ar fi să te bronzezi în liniște, să absorbi cu pielea căldura soarelui, cînd un pescăriș de sus îți azvârle în palmele deschise o jumătate de pește, proaspăt prins din mare. Un fel de welcome din partea mării.


   Dragi oameni cu copii mici, mă adresez vouă: dacă nu sunteți siguri că odrasla nu știe cum să se comporte în public sau voi ați uitat să învățați asta pe copil, NU-l luați în călătorii lungi, la mare!!! Concluzie: Educați-vă copiii.


   Se întâmplă să ai un moment unic de legătură cu natura, cu originile. Stai în lumina apusului, băgat pînă la gît în apa mării, care are o culoare inexplicabil de frumoasă ( serios, eu nu știu cum să definesc culorile celea), te legeni după voia valurilor, și privirea ți se contopește în violetul cerului. Și te simți apă, sirenă, stea, val, numai nu om. Un singur moment din ăsta ți se va da.


  În nisip se poate îngropa absolut tot: scoici, amintiri, sîmburi și coji de semințe, crabi, iarăși amintiri.


   Dacă aveți dușmani și nu știți cu ce să-i mulțumiți, trimiteți-le o cireadă de țînțari. Nu există nimic mai groaznic decât o cireadă de țînțari.


   Starea de legumă, în care te afunzi, ajungând la odihna binemeritată, dezvoltă niște idei foarte progresiste și niște concluzii genial de simple. Paradoxal, dar nevrând să gândești, gândești cel mai bine.


   Cărți bune de citit= bronz calitativ.


   Dacă vrei să-ți iubești drumurile și țara și pe Chirtoacă, du-te pe drumuri ucrainene.


   Dacă o să vezi fețe încruntate și serioase la odihnă, ăștia-s moldoveni.


   Un bărbat adevărat, când își ia soția la dans, trebuie să poarte numaidecît geanta acesteia cu diferite pietricele pe umăr. О Боже какой мужчииинаааааа!!!- este piesa perfectă pentru asta.


   Dan Bălan este un star în Ucraina.


   Cei mai buni interpreți de muzică ușoară au lucrat în restaurante la mare. Atâta versatilitate neostenită nu am auzit demult, note înalte și profesionalism maxim.


   Axiomă: Eu voi fi etern îndrăgostită de mare. Nu va fi perioadă în care să nu vreau să văd marea. Mulțumesc, vacanță!








 


   

Un comentariu:

  1. wwaaaa, ce frumos spus, tocmai si eu vreu la mare!!!! si degraba dorinta mea va deveni realitate!!!!

    RăspundețiȘtergere