vineri, 9 decembrie 2011

Cine formeaza SIDA moldoveneasca

      Conferinta anuala HIV/SIDA 2011 anul asta nu si-a atins scopul. Organizare, planificare, invitati, participanti, forumuri, work shop-uri, rapoarte, finante cheltuite... toate au fost in zadar. Scopul nu a fost atins, nimanui nu i-a pasat, principalul sa reusesti sa prinzi si tu un memory-stick cu toate prezentarile facute la conferinta.
 
  Fondul Global Monetar va sista, in anul viitor, finantarea proiectului de combatere HIV/SIDA in Moldova, iar in 3 ani planuieste sa inchida programul la nivel mondial. Astfel, cu o problema din pacate inca actuala in republica, suntem oarecum lasati in voia sortii. Ne-am deprins deja, ce sa-i faci... Intentia tuturor ONG-urilor, insa, era (si este in continuare) de a atrage statul in finantarea programului de combatere a infectiei, adica de a implica guvernul in toate programele curente ale miscarii moldovenesti in combaterea si prevenirea acestei boli a secolului. La deschidere a fost invitat Vlad Filat, iar la inchidere Marian Lupu, nu cumva sa se nimereasca in aceeasi zi..
   Datorita unei declaratii a d-lui Tanase, in "Timpul", "acum am vazut cine formeaza sida moldoveneasca", o declaratie cel putin jignitoare la adresa celor infectati, intr-un moment in care toti incearca cumva sa diminueze efectele discriminarii si stigmatizarii acestora de catre societate, politicienii sus-numiti au evitat cu orice chip sa fie asociati cu acest cuvint, totodata trimitind in cadrul conferintei declaratii pline de intelegere, precum ca ei sint la curent cu toate problemele celor afectati, si sunt alaturi de ei, si le inteleg problemele. Doar ca nu vor sa fie nemijlocit in preajma lor. Nu vor sa le fie atribuit lor acest calificativ deloc flatant, 'sida moldoveneasca' . Un comportament total neadecvat unor lideri statali, oarecum tolerat unui jurnalist.

 O declaratie de un rindulet a afectat tot cursul normal al unei conferinte, ce a avut nevoie de jumatate de an de pregatire, cu menirea de a salva continuitatea ingrijirii acestor oameni, bolnavi si respinsi, total neintelesi, chiar si de familiile lor. Cind nici macar mama nu te vrea alaturi, fiindca nu stie concret ce efecte are HIV, ce sa mai vorbim despre Lupu si Filat?  A fost o conferinta foarte incarcata. Foarte multi oameni invitati, participanti, cu idei, propuneri, solutii... si fara bani pentru ele. Eu am inteles ca, din tot ce stiu eu despre HIV/SIDa, eu nu stiu nimic.
 
   Vreau sa cred ca rezolutiile finale vor fi auzite de catre stat, cu atitia sociologi, doctori habilitati, ONG-isti, activisti si oameni cu suflet mare, precum si cei bolnavi (toti,care au participat), deoarece situatia nu sta deloc roz. Chiar si in Africa boala devanseaza si e pe cale de disparitie toatala, pe cind la noi mai este mult de lucru.

  Tu stii ce virsta ai, stii adresa ta de acasa, stii cite kilograme ai, stii ce grupa sangvina ai.. dar stii tu oare ce sttut HIV ai? Ai mers vreodata la control? Eu te sfatui sa mergi, daca ai avut macar o data sex neprotejat. Eu planuiesc sa merg cit de curind. ai grija de tine si de sanatatea ta. Si fii mai tolerant, mai bun.  
 
      Sa ai o zi cit mai buna.:)
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu