miercuri, 4 iunie 2014

Научи меня плохому

  Să scriu repejor gândul, să nu adorm. Acuma, cât e la cald..

  Am fost să privesc "Maleficent". Eu sunt amatoare de filme frumoase, chiar dacă sunt construite doar pe ecran albastru, chiar dacă sunt povești. Mie dintotdeauna mi-au plăcut poveștile. Și uite că aici povestea se inversează, ne prezintă cealaltă parte a monedei: povestea "Frumoasa adormită", spusă din partea personajului negativ, al Zânei Rele. Filmul, de fapt, povestește devenirea personajelor negative, geneza răutății lor și luptele cu adevăratul rău, omul.
 Mai mult despre film nu scriu, că poate nu l-ați văzut.

  Apoi mi-a venit un gând: acest film prezintă partea frumoasă, umană, a unui monstru. Cum spunea și Angelina Jolie într-un interviu, e greu să te identifici cu cineva care a blestemat un copil. Dar s-a străduit să aducă pe ecran bunătatea și mărinimia ascunse undeva adânc în inima unui monstru.
  Ce ne învață asta? Că orice 'monstru' modern are și o latură pozitivă, și asta îi diminuează din pericolul, pe care îl prezintă. Îl face uman, explicabil, rațional. Un pedofil, un criminal în serie, un dictator nemilos- toți au fost bebeluși frumoși, cu creți și ochi mari. Toți zâmbeau dulce în pozele din copilărie și le plăceau rachetele/bicicleta/lego/desenul cu creta. Și, deci, toți își justifică răul, pe care-l comit, prin îndreptățirea suferințelor sau frustrărilor sale.

  Răul nu mai este atât de rău, bunătatea nu e chiar așa de bună. Hm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu