miercuri, 19 septembrie 2012

Nunta, waaayyy!! (episod 1)

      Demult...de foarte mult timp n-am fost pe blog. Am intrat, trintind usa dupa mine, hotarita si determinata sa incep sa scriu, si m-am umplut de praf si paianjen. Tare buna gospodina imi mai sint...

     Draga Blogusor, iertare mie pentru absenta indelungata, dar nu pot scrie fara inspiratie. Recunosc, de multe ori am deschis pagina de redactare si ma uitam la un ecran alb, ostil, care parca solicita texte de la mine. Dar ele nu veneau, si eu plecam englezeste de la tine.
     Azi o sa fie diferit, mai bine spus, incepind de azi. Azi am tema, o tema care ma roade de foarte mult timp, care mocneste in mine in fiecare saptamina, care acumuleaza materiale si exemple in fiecare zi. Nuntile moldovenesti. Calvarul asta, numit tare ironic 'sarbatoare a vietii'. E un calvar deja, fiind dus la ironic si stupid de orice mireasa cu idei cit mai controversate, cit mai avangardiste, ca s-o intreaca pe Liudka, sau pe Marina, sau pe Mihaela, care avea sushi la nunta in loc de galuste.
  De ce am hotarit eu ca pot scrie despre nunti, nefiind macar casatorita? Doi ani de lucru pe la nunti mi-au permis sa vad de toate, deci sa fiu pe cit posibil obiectiva la acest subiect.

  Totul incepe de la ideea: 'nu stiu ce vreau, deci vreau tot!'. Gresit!! Foarte foarte gresit! E foarte important, dragi mirese, miri, parinti, si alte jertfe ale nunti, sa va faceti un plan preliminar a ceea ce urmeaza sa organizati pentru o mica avere. Fiindca, hai sa recunoastem, 3-4 mii de euro deja sunt o masina la mina a 2-a foarte bunicica. Odata ce ati stabilit bugetul, nu va aruncati dintr-o extrema in alta.. Nota foarte importanta pentru parinti: nu puneti piciorul in prag sa fie organizata nunta copiilor vostri cum vreti sau ati fi vrut-o voi, chiar daca finantati o mare parte din ea!! Lenuta si Maxim nici n-au fost intrebati daca il vor pe Ian Raiburg cu ' hai s-om be, hai sa ridicam paharul, sa tragem o betie' la nunta lor.. Ei poate vor Nicorasong, sau un dj tare priceput, care n-o sa cinte Murka la nunta, nici Ai si eu te pego stilcit.
 
  Primul lucru important e spatiul, deci azi ma refer la salile de nunti din oras. Ah, salile de nunti, aceste localuri pline de amintiri frumoase, care de fapt sint doar o afacere profitabila. Daca pin acum 2, 3 ani recent aveai doar vreo 5 sali de nunti decente in oras, acum avem o multituuuuuudine! Mai mari, mai fastuoase, mai stilate, mai kitsch-oase, mai mici, mai modeste, mai deosebite...si fiecare incearca sa atraga prin ceva, sa aiba 'fishka'. Spre bucuria mea, ca potentiala mireasa, au inceput sa apara la iveala spatii foarte frumoase, simple, care nu obliga prin aspect, care ofera o gama intreaga de servicii acomodate la posibilitatile fiecaruia. Intotdeauna am spus si voi spune sa fugiti de nume mari: Casa Sarbatorii, Miadora, Sala de Aur, Cupidon. Acesti antreprenori uneori isi permit sa recurga la niste extreme total deplasate, cum ar fi sa ai voie sa bronezi doar 3/4 din sala. Asta cum vine? Sa-ti ingradesti oaspetii intr-un ocol, fiindca iata coltul cela de sala nu e platit? Si ce sa faca sala cu spatiul ala,il inchiriaza altcuiva tot atunci cind faceti voi nunta, sau cum? Ca eu nu-mi inchipui cum ar functiona asta. Eu m-as simti prost fata de oaspetii mei, sa-i limitez la un spatiu anumit: iata aici, tanti Tamara, nu se poate, nu trece cu picioru de liniuta asta trasata cu creta, bun?.. Stupiditate,zic eu.
 Apoi salile astea cu mult auriu si luciu in decor...yuckk! Pene, draperii care-ti iau ochii, cristale multe, diferite candelabre cit mai stralucitoare.. Toate astea imi par mie menite sa ia ochii de la unele mici lacune, de la unele mici nereguli in deservire. Toate astea sint desigur foarte eficiente pentru a le lua piuitul tuturor matuselor si tantilor si cumatrelor, venite cu alaiul socrilor, de la tara. "Fa, da am fost intr-o sala, ca ziceai ca sintem la muzeu. Of Doamne, da de-a lucit, da de-a aurit! Se vede ca-i tare scumpa sala.. Da ai vazut ce liustre aveau?!..." Deservirea impecabila, amabilitatea personalului, igiena desavirsita, gustul si servirea mincarii la masa, iata ce conteaza! Voi nu arendati pereti, ci o masa copioasa, cu o deservire la un nivel inalt. Nu orice nunta la Casa Sarbatorii e una reusita, nu orice nunta la Miadora e ca-n povesti, sa nu mai zic de Cupidon, care imi pare atit de hidoasa sala... Ma bucur de fiecare data cind mergem la vreo nunta intr-un local total necunoscut, care ma surprinde prin aspect laconic, dar festiv, prin receptivitate si amabilitate, si bucatarie foarte reusita. Pentru mine personal conteaza si aspectul bailor. Baia poate fi un argument foarte puternic in pozitionarea unui local la nivel de igiena, comoditate si bun gust. Un local care nu-si respecta igiena bailor, sigur nu face exceptie nici cu bucataria. Toate penele si cristalutele, lipite pe fotolii, asta desigur ii dragut, dar oglinda murdara din baie, sau hirtia folosita pe jos, mirosul urit, ma motiveaza puternic sa nu mai vreau sa revin niciodata.
   De asemenea, intelegerea pe care o aveti cu administratorii salii e una vitala, si trebuie sa va avantajeze in primul rind anume pe voi, decit pe ei. Voi sinteti beneficiarii de servicii, contra plata, ei sunt furnizorii. Puneti numaidecit accent pe crearea unui contract de prestare a serviciilor, legalizat, in care voi veti cunoaste toate punctele acestuia. Asta daca sala nu vi-l propune, ca deja se practica si asta. O prietena care se marita, Olesea, imi spunea ca sala avea in contract un punct prin care stipula ca, in cazul refuzului organizarii sarbatorii de catre miri, sala are dreptul sa retina jumatate (!!) din costul sarbatorii, iar in caz contrar, mirii nu au acelasi atu. Cititi, deci, cu mare atentie, analizati, ca pe urma sa nu dati cu capul de bara.

 Decorul. Va rog, va rooooooggg, lasati in pace roz-violetul.. E rasuflata demult ideea asta..:( Diferite site-uri, precum Pinterestul sau Casarei, va pot ajuta mai bine decit orice 'dizainercik' de la noi. Va rog, nu le faceti pe toate si impreuna.. Pene boa si trandafiri si cristale si elemente marine, si detalii de gradinarit, toate intr-o compozitie de masa, care ocupa jumatate din ea. Sincer, cu cit mai putine, cu atit lumea din nunta va deveni mai importanta. Odata am intrat intr-o sala, care mi-a luat ochii, la propriu, prin rozul neon-ciclamen din decor. Deci, TOTUL era ciclamen! Scaunele drapate cu ciclamen, pene ciclamen pe masa, invitatii si servetele ciclamen... Atit de stridente si deranjante, ca mi s-a intors de nunta aia. A, sa mentionez ca sala era la etajul 4 al magazinului Fourchette de la Sculeanca. Deci, trebuia sa treaca alaiul miresei sau al nasilor prin jumatate de Fourchette, pe linga maioneza si tigari cubaneze, sa urce pe escalator, sa treaca prin Bomba, pe linga epilatoare si tigai, apoi iar escalator, apoi un magazin de mobila, cu bucatarii si colturi de baie la vitrina, apoi escalator, abia apoi intrai in paradisul absolul roz de la etajul 4. Minune, nu nunta.
  Pastrati autenticitatea sarbatorii, printr-un decor pe cit de clasic, pe atit de primitor, comod si care bucura ochii oricui. Vorbind cu fotografii, sau cu muzicantii, sau chiar cu dansatorii, poti afla sfaturi si exemple mult mai bune, decit de la orice organizator de nunti.
 

 Episodul urmator se va referi la mire si mireasa. Am multe de povestit acolo, foarte multe, asa ca rabdare, dragii mei, daca v-a fost interesant acest articol, urmatoarele posibil sa va intereseze cu atit mai mult.:) Zi buna sa aveti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu