marți, 20 martie 2012

Zile frumoase intr-o tara urita

  Iaca na voua, soare, muuuuult soare, pasarele ciripitoare, sunete si mirosuri de primavara, na!  A, inca sunteti 'gruziti'? Nimic nu va merge cum vreti? Masina, apartamentul, viata colorata si plina de iavshoke inca nu v-au ajuns? Nooooooo, de ce?....


   La mine pe balcon sta o casuta de pasarele, legata de parul de sustinere al balconului de sus. Si sa vezi, cineva chiar vine acolo, ca-i flaminzel.. Pasarelele situ precis ce vor: sa manince, cind li-i foame. Si ciripesc frumos, in semn de multumesc, si zboara mai departe, asa frumusele si satule. Trebuie sa ma imprietenesc eu cu pasarelele celea.

  Inafara de pasarele, imprejur e o galagie infernala : Departamentul Salubrizare al Primariei (voastre) a hotarit ca salcimii minunati din fata balconului nu-s lucru bun pentru oras (desi sunt perfect sanatosi copacii,si maaaaari) si, de citeva zile, tot vin cu benzopilka lor nemiloasa si taie in bucati maaari copacii aia, in bucati de lemn, care odata lovit de asfalt scoate un sunet destul de deprimant. Acum mi se prezinta destul de dificila iesirea de dimineata la balcon,in pijama..(fiindca pijamele mele nu-s numaidecit cuviincioase)
Internetul e la fel tare galagios..asa de multa galagie.... Toti, dar absolut toti, au ceva de spus despre Eurovision, Fabrica de Staruri, alegerea lui Timofte, raskladuska lui Onoje..dar sa le luam pe rind.
 Eurovision: da dati-i, lume, pace lui Pasha Parfenii macar sa ajunga la Baku si sa cinte! Poate voua nu va place, da sa ma credeti pe cuvint ca unora o sa le para chiar bun de tot. Mintea moldoveneasca e in stare sa strice tot ce e bun intr-un lucru ce i se da spre apreciere, se cauta numai clinuri in mineca, numai piedici se pun. Da-i moldoveanului internet, si el ajunge cel mai concludent critic, posesor de opinie, ce se cere respectata...nu, se impune respectata! O sa vedem cum cinta omul, cum se descurca pe o scena internationala. Ii inteleg si acreala din finala, fix cu o minuta inainte de a fi anuntat cistigator, cind a spus ca de la anul merge sa cinte pentru Ucraina.  Da, lui acolo i s-a dat voie sa cinte pina la urma.!! Si acolo va merge, de la anul. Acum o inteleg tare bine pe Nelly Ciobanu, care in fiecare an isi pune increderea in acest consursulet, apoi vazind prostiile care apar ca ciupercile urit mirositoare in jurul lui, se retrage cu dizgust. Anul asta, a avut o piesa superba, chiar buna. S-o cautati si s-o ascultati, inafara Eurovisionului.
  Fabrica de Staruri. Scursura de sunete pe linga notele unor cintece monumentale. Niste inadaptati social,care acum vor sa se 'prorveasca'. Eu tot am fost la casting. Fiindca imi place sa cint, si fiindca inca mai aveam ceva iluzii prostesti legate de showul asta, precum ca i-ar pasa cuiva cu adevarat de tonalitatea vocii mele. Nu, nu-i pasa nimanui. Daca nu sunt lasciva, cu chilotii la vedere, daca nu accept sa fiu filmata la dus, daca o sa cint bine si o sa-mi pese anume de prestatia mea mai mult, decit de imaginea curului meu in prime-time, eu n-o sa intru acolo niciodata. Si ma bucur.
   Timofte. Lume, da nu va pare ca suntem UNICA tara din lume care n-a avut presedinte timp de 2 ani si jumate?! Pe Lupu nu l-au ales ca il cunoastem prea bine cine-i el. Pe Bacalu n-o alegem ca n-o cunoastem deloc cine-i ea. Ca l-au ales pe un magistrat respectabil,care nu avea piedici vadite in a nu fi ales, destul de repede, rezolvind astfel o criza politica extrem de lunga..tot nu-i bine. Da ce nu va mai place?
  Onoje. El deja confunda respectarea drepturilor sale cu aroganta. Dupa cum a iesit dinsul in PMAN cu raskladuska si cere apartament de la autoritati, asa ma duc eu miine la presedintele Senegalului si cer laptopul multrivnit. Ca am dreptul, de ce nu?

  Mie imi place primavara. O iubesc asa cum iubesc muzica. In genere, primavara pentru mine e muzica pura. O sa incerc sa-mi gasesc dragostea, o sa incerc sa slabesc oleaca, poate, daca o sa ma incurce, o sa incerc sa fac sushi mai des, o sa termin proiectul pe care l-am inceput. Am multe de facut. :)

miercuri, 14 martie 2012

Noutati din polezrenia

 "  Niciodata nu vei fi mai mult, decit ceea ce vezi dimineata in oglinda. "

     Am inteles, de curind, ca cel mai mare dusman al unui om e oglinda. Da, obiectul reflectorizant, care conduce lumea. Obiectul care inhiba, care complexeaza, care duce la lacrimi, obiectul care ne ghideaza starea de spirit de cum incepe ziua. Pofig ca te-ai trezit cu "Moves like Jagger"sau "you are so beautiful to me"...oglinda iti va cinta numai "nu shtoj ty strasnaia takaia". Oglinda, nu politica, nici mama, ci oglinda iti va spune cine esti tu, de fapt. Om flocos, trezit dimineata cu cearcane sub ochi, si inca un vis stupid bagat in cap, precum ca iaca vine vara si totu o sa fie bine. Ma scuzi, dar... pe dracu! Atita timp cit ne e frica de realitati, nu vom sti sa indeplinim nici un vis. Atita timp cit nu vom sti sa ne asumam existenta curenta, atita timp cit nu ne vom  bucura cit de putin macar de oamenii din jur, care mai stau in jurul nostru fiindca ei cred ca mai sintem capabili de ceva..atita timp cit nu vom pretui asta, nici 3 veri legate la un loc, nici o buca, nici o tita noua de fata necunoscuta, agatata aseara la salsa..nu ne vor ajuta cu nimic.
  Prietenii mei au o boala. Visare tupeista se numeste. Ei viseaza, colectiv, la veri pe plaje exotice, pline de cururi rotunde, pe care nu vor pune mina niciodata oricum, ochi verzi, pe care nu-i vor iubi niciodata, creti maruntei, al caror parfum nu-l vor trage in piept niciodata, pistrui pe care nu-i vor numara niciodata... sirul continua. Ideea e ca ei s-au cam deprins sa viseze colectiv. Aceleasi idealuri, gusturi, preferinte... E si asta un fel de comunism. Comunisti am sa le zic de azi inainte.  Problema mea cu toate astea, veti intreba voi? Depersonalizarea fiecaruia din ei, intru infaptuirea unei gindiri colective, care are doar o personalitate. Una. La citiva.
   Am mai dat peste ceva urit: barbatii, care devin copii in fata unor femei adevarate. In fata unei femei, care stie sa isi expuna gindurile, ideile, valorile clar, nestingherit, fara pic de retinere barbatii se transforma intr-un fel de virgini in fata unei experimentate, dispuse sa-i initieze. Acei barbati, pe care ii socoteai drept model de verticalitate, acum sunt foarte usor condusi de ideile...unei femei. Sincer, as fi vrut sa fiu asa femeie. Si poate o sa fiu, mai am nevoie doar de citeva lovituri drept in fruntea sufletului, sa mor si sa renvii, ca sa ajung imbatabila si lipsita de sensibilitate. E un fel de a fi al unei femei, pe care il admir, pe care imi e ciuda uneori, si la care o sa ajung.

  Dika si Rochia. Asta a fost, de departe, cea mai stranie si vie experienta pe care am trait-o vreodata. Sunt prea putine cuvinte de scris, ca sa pot descrie exact amalgamul, tsunami-ul de trairi din interiorul meu, cind m-am vazut imbracata in rochie de mireasa. Da eu am vazut, la viata mea, multe rochii de mireasa. Si iarasi, am dat de oglinda. Iar acolo am vazut cea mai frumoasa si trista mireasa, cum nu voi fi niciodata. Fiindca eu nu voi fi o mireasa trista. Nu stiam ce sa zic, desi nu se cerea macar sa zic ceva. Creierul meu se transformase in al 2-lea suflet,ca durea si el. Ai putea zice ca e o haina, ca multe altele...si nu e. Te transforma cum nu ti-ai inchipuit, in alta fiinta, desavirsita, frumoasa, aproape semi-zeitate.. Si astepti nunta dimprejur. Muzica, vreun colac, vreun trandafir, ceva.. Draga Rochie, ai fost superba, aproape perfecta, doar ca n-a fost timpul potrivit sa ne intilnim. Chiar deloc. Trebuia sa ma bucur de tine, nu sa vreau sa te scot de pe mine cit mai repede. Draga Rochie, sper sa ne intilnim in alte circumstante, dar acum pentru mine a fost devreme.

 Despre Eurovision. Nimic. Si asa e plin netul de pareri, probabil mult mai elocvente decit ale mele.

  Despre soare. El este, dar nu incalzeste deloc.  Mi-e frig pina in suflet. Iar eu asteptam de 2 luni soarele, sa ma incalzeasca. Bine, mai asteptam.:)

miercuri, 7 martie 2012

In prag de sarbatoare obligatorie

  E chiar obligatorie. Pentru barbati, sa cheltuie cit mai mult pe lucruri opulente, mirositoare si uneori inutile, iar pentru femei, sa isi puna mult ruj de buze, sa-si umfle sinii in sutienul nou-nout de la Palmers, cumparat special pentru asta, si sa astepte sus-numitele cadouri.
     Pentru mine, 8 martie e o sarbatoare a mamei mele. Mama mea are 2 zile de nastere: ziua sa propriu-zisa, si ziua cind se adevereste a fi, a nustiu cita oara, cea mai femeie dintre femei, din viata mea. E plina de lumina mama asta a mea, zimbeste larg si cald (cica, de la ea am luat asta), si de la ea miroase ...a mama. A dragoste, a mincare, a grija si zimbet. Iata cum miroase mama mea.
     Anul asta, 8 martie din viata mea se dedica vietii mamei mele. Da, sunt si eu femeie, astept si eu o floare (ma pindeste Floristul,matinca), poate un martisor, de la cei/cele mai romantice si traditionalisti/e. Si atit. Azi am fost practic invadata cu intrebari comune de genul : ce vrei de 8 martie? Ce ti-ai comandat? Mi-am comandat dragoste,multa.. Aici treaba e cam complicata, fiindca pe cit de tare as vrea s-o pot comanda, sau s-o am, pur si simplu, dragostea asta fuge de la mine,fix asa cum vine. A venit furtunos,a plecat inca mai ceva. De 8 martie vreau liniste si armonie. Liniste in cap, armonie in suflet, si lalele. E, poate si un laptop, da asta o sa-mi iau singura.
     Anul asta vreau sa ajung acasa la mama, dupa ce ies de la lucru. Sper sa fie posibil, sper...

 Fetelor, barbatii tot sunt oameni, believe me. Ei tot vor ceva frumos si indescriptibil, numai ca noi cu voi stim ca astea ti le faci singurica, nu ai ce si unde cauta aiurea. Asa ca nu va asteptati la romantisme incredibile si la furori colorate si pline de bliostocike. Daca va cuprinde si va spune ca sunteti una din femeile monumentale ale vietii lui, asta e tot ce trebuie. E deajuns si de ramas asta. Daca o sa va faca sa va simtiti femei numai printr-o cuprindere, asa si este, si nici un parfum scump nu va va da mirosul adevarat de femeie mai bine, decit un barbat.

  Va doresc fericire, dragele mele, tuturor, si mie la fel. Mie imi doresc sa mai miros a femeie, si sa ma vad zimbind ca proasta in oglinda inca o data. Felicitari, scumpelor.:)